Šiandien stovėjau ilgoje prekybos centro eilėje ir galvojau apie tai, kodėl man taip norisi gaminti maistą mylimiesiems per šventes. Juk ne iš bado, ne dėl dyko buvimo, ne dėl to, kad dievinčiau virtuvę arba būčiau nereali namų šeimininkė. Tik ir zuja galvoje receptai, kuriuos akimirksniu mintyse perrašinėju ir planuoju šventinio stalo meniu.
Iš dėkingumo! Taip, norisi gaminti iš dėkingumo gyvenimui, kad jis toks didelis, įvairus ir visko pilnas.
Neseniai savo knygos pristatymui kepiau mandarinų pyragą pagal personažo Monos receptą. Ji kepa jį per šventes, nenaudoja miltų, barsto cukatais, migdolų trupiniais ir kelias dienas vaišina savo mylimuosius. Nes jis saldus ir sunkiai genda.
Eva iškart po šventės klausė recepto, tad dalinuos. Iš dėkingumo Jums visoms už šiuos gražius praėjusius metus! Tiesa, tokį pat, bet apvalų kepsiu Kalėdoms. Pertepsiu grietinės kremu ir puošiu cukruotomis žievelėmis, kurios jau noksta stiklainyje.
- Mona pradžioje su visa žieve išverda šešis mandarinus. Juos reikia virti tris kart nupilant vandenį, sūdytame vandenyje. Net valandą laiko! Atšaldo.
- Penkis kiaušinius iki baltumo suplaka su nedideliu puodeliu cukraus.
- Atšalusius mandarinus su puodeliu skysčio pertrina blenderiu. Žinoma, su visa žieve. Masę sumaišo su keturiais puodeliais migdolų miltų. Permaišo su kiaušinių ir cukraus plakiniu. Deda šaukštelį kepimo miltelių dėl šventos ramybės, kad pyragas nesukristų. Prieš pat kepimą, jau teflono formoje šaukšteliu į tešlos masę paskandina mandarinų arba apelsinų džemo gabalėlius.
- Iškepa greitai, per nepilną pusvalandį, jei tešlos skardoje per kelis pirštus storio.
Čia buvau aptepusi šokoladu ir pabarsčiusi cukatais, kaip Mona. Poryt bandysiu truputį kitaip.
Skanių, saldžių ir jaukių jums visoms ir visiems švenčių.
Sabina
P.S. Nuotraukoje – ne Mona ir ne aš. Vyriausia iš dukrų Adelė.