Per eilinius sekmadieninius pietus prie stalo pas mus susirenka trylika šeimos narių. Kaip ir šiandien, dažniausiai savaitgaliais lepinamės laužo kepsniais. Lauko virtuvei pas mus vadovauja tėtis, o mano misija būna pasirūpinti užkandžiais. Kad šeimyna laimingai sulauktų karštų patiekalų, kartais tenka paruošti nemažą padėklą “kažko į ranką”, kaip sako mūsų vaikai.
Šiandien tai buvo traškus burnoje tirpstantis pikantiškas sūrio pyragas.
Gaminimas iki orkaitės durelių trunka dešimt minučių. Dviese su dukra Adele pyragą suvožėme per dvigubai trumpesnį laiką. O pyrago lėkštė ištuštėjo per akimirką, net trupinių neliko.
Jei norėtumėt pakartoti mūsų burtus, jums tereikia turėti:
šaldytos sluoksniuotos tešlos;
300 gr varškės;
200 gr fermentinio sūrio;
vieną kiaušinį;
druskos, provanso žolių;
šaukštą majonezo.
Tešlą iškočiojome į ploną skarą, ją patiesėme ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Įdarui sutrynėme varškę, sutarkuotą sūrį, kiaušinį, majonezą ir prieskonius. Masę meiliai užtepėme ant tešlos pirmojo sluoksnio. Antrąjį tešlos paplotį iškočiojome tyčia su plyšiais ir uždangstėme pirmus du meiliai sugulusius sluoksnius. Viską pabarstėme sauja tarkuoto sūrio ir kepėme 220 laipsnių orkaitėje kol dailiai apskrudo.
Valgėme dar šiltą, mažais ir dideliais gabalais, tiesiog rankomis kieme ant suoliuko. Skanu užsikąsti žalia morka. Truputį sūrus gavosi mūsų “sūrutis”, bet iš didelės meilės!